BIPT
Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) is de Belgische toezichthouder en regulator voor post- en telecommunicatiediensten in België. Het BIPT is een openbare instelling die de werking van de post- en telecommunicatiemarkt reguleert en ervoor zorgt dat de wetgeving op deze gebieden wordt nageleefd. Het BIPT speelt een sleutelrol in het bevorderen van een eerlijke concurrentie en de bescherming van consumentenrechten binnen de sectoren van de post en de telecommunicatie.
De belangrijkste taken van het BIPT zijn:
- Regulering van telecommunicatiediensten:
- Het BIPT houdt toezicht op de aanbieders van telecommunicatiediensten zoals internet, mobiele telefonie en vast telefonie. Het zorgt ervoor dat de markt eerlijk en transparant is en dat consumenten de juiste bescherming krijgen.
- Toewijzing van frequenties:
- Het BIPT beheert het gebruik van radiofrequenties in België, inclusief de verdeling van frequenties voor mobiele communicatie, radio- en televisie-uitzendingen en amateurradio. Dit omvat ook de uitgifte van vergunningen, zoals de HAREC-licentie of de ON3-licentie voor radio-amateurs.
- Postdiensten:
- Het BIPT reguleert en controleert de postdiensten in België, inclusief het toezicht op de nationale postoperator bpost. Het waarborgt de naleving van regels die de kwaliteit van de postdiensten en de levering van postdiensten in heel België bevorderen.
- Bevorderen van concurrentie en innovatie:
- Het BIPT bevordert een eerlijke concurrentie op de markten voor post en telecommunicatie en helpt bij het ontwikkelen van beleid voor het stimuleren van innovatie en het verbeteren van de infrastructuur in deze sectoren.
- Consumentenbescherming:
- Het BIPT zorgt ervoor dat de rechten van consumenten in de telecommunicatie- en postsector worden beschermd. Het biedt ook informatie en ondersteuning voor gebruikers van post- en telecommunicatiediensten.
Kortom, het BIPT is de Belgische instantie die verantwoordelijk is voor het reguleren, controleren en ontwikkelen van de post- en telecommunicatiesector om zowel de markt als de consument te beschermen.
EURAO
Europese RadioAmateurs Organisatie: wat is het en waarom?
EURAO is een Europese koepelorganisatie voor onafhankelijke radioamateurorganisaties, voornamelijk uit Europa, die geïnteresseerd zijn in het delen van hun activiteiten en ervaringen.
Dit wordt bereikt door het organiseren van gezamenlijke diensten (bv. QSL), samenwerking aan nieuwe EU-projecten en het uitoefenen van lobbywerk bij overheidsinstanties zoals het ITU.
Dit met als doel onze hobby naar de buitenwereld te promoten en onze frequenties te beschermen.
Als VRA lid ben je automatisch lid bij EURAO.
Voor meer informatie:
ISS
Een van de bijzondere aspecten van het ISS is dat het ook actief is als radioamateurstation. Het station beschikt over een amateur-radiozender en -ontvanger die wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals communicatie met radioamateurs op aarde. Het radioamateurstation op het ISS maakt gebruik van de oproepnaam NA1SS en stelt astronauten in staat om te communiceren met radioamateurs wereldwijd, wat zowel educatieve als technische voordelen biedt.
Astronauten aan boord van het ISS maken af en toe gebruik van ham-radio-apparatuur om verbinding te maken met amateur-radiozenders op de grond. Deze contacten kunnen live worden gevoerd, waarbij de astronauten gesprekken voeren met kinderen en scholen, of zelfs met andere radioamateurs, wat helpt om interesse in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) te bevorderen.
De radioamateuractiviteiten van het ISS zijn een belangrijke manier voor het publiek om zich verbonden te voelen met de ruimte en bijdragen aan het onderwijs en de promotie van de amateur-radiohobby. Radioamateurs kunnen via speciale evenementen en verbindingen met de astronauten in de ruimte communiceren, wat de fascinerende mogelijkheden van ruimteverkenning en communicatie benadrukt.
Het ISS is te werken op volgende frequenties:
FM VOICE voor ITU Region 1: Europe-Middle East-Africa-North Asia
Downlink 145.800 FM
Uplink 145.200 FM
FM V/u met PL VOICE Repeater, Worldwide
Downlink 437.800MHz FM; Doppler +-10KHz
AX.25 1200 Bd AFSK Packet Radio, Worldwide
Downlink 145.825 MHz
FM SSTV downlink, Worldwide
Downlink 145.800 MHz, generally Pd 120 mode
UHF Simplex (niet veel in gebruik)
Downlink 437.550 FM
Uplink 437.550 FM
DX Cluster
dxfuncluster.com (Engelstalig) Klik eventueel op de band naar keuze voor ‘single-band’ meldingen.
dxfuncluster.com (Spaanstalig) Met de keuze voor de digitale modes.
dxwatch.com (Engelstalig)
dxsummit.fi (Engelstalig)
dxheat.com (Engelstalig)
dxcluster.co.uk (Engelstalig)
dxscape.com (Engelstalig)
WEB SDR
Deze WebSDR is aangeboden door Paul, ON5PDV vanuit de VRA Afdeling PRAC, Pajottenlandse Radio Amateurs!
De WebSDR is van HF tot UHF bruikbaar in verschillende modes en staat ter beschikking voor zowel luister als zendamateurs.
Ben je nieuw in de wereld van de WebSDR, lees dan zeker deze algemene handleiding.
Via de knop onderaan kun je live WebSDR beluisteren. (Opgelet is geen https link)
QSL Dienst
De VRA biedt een QSL dienst in samenwerking met EURAO.
Als Vlaamse koepelvereniging van radioamateurs hechten wij veel belang aan uw QSL-kaarten.
Uw QSO’s zijn waardevol, ook als niet-VRA-lid!
Daarom houden wij de QSL-kaarten voor niet-VRA leden een tijdje bij en kunnen jullie deze terugvinden in deze QSL inventaris.
Deze inventaris bevat een lijst van QSL-kaarten die bij de QSL-manager van de VRA ter beschikking zijn.
Hoe deze kaarten bekomen?
Verwittig de VRA QSL manager en kom gewoon naar één van de vergaderingen van onze afdelingen.
Wij zorgen dat ze er klaarliggen.
Als het echt niet kan om ter plaatse ze te komen afhalen, geef ons een seintje en we sturen ze op.
Stuur wel een voldoende gefrankeerde aan u zelf geadresseerde omslag (ook gekend als SASE) naar de QSL-manager:
Jean-Marie T'Jaeckx
Perrebroekstraat 16,
B-9200 Dendermonde
U krijgt uw kaarten dan thuisgestuurd.
De inventaris is een pdf file die op een aparte pagina opent.